Ontstaan Aambeien

De anus is de overgang van het spijsverteringsstelsel en de huid. Onder de huid van de anus zitten sluitspieren en grote bloedvaten – de inwendige en uitwendige hemorrhoïdale plexus – die de anus lucht- en waterdicht kunnen afsluiten.

Ontstaan Aambeien

Een aambei kan ontstaan bij verhoogde druk op de bloedvaten en verzwakking van de ondersteunende bindweefsels.

De bloedvaten kunnen uitzetten en uitstulpen als er druk op staat. Alle oorzaken van langdurige verhoogde druk in de buik kunnen lijden tot het ontstaan van aambeien.

Bij een moeilijke stoelgang (constipatie) en bij diarree wordt vaak hard geperst. Dit kan een belangrijke oorzaak zijn in het ontstaan van aambeien. Ook langdurige of lang uitgestelde toiletbezoeken en te hard drukken tijdens de stoelgang kunnen problemen opleveren, net als een voeding met te weinig vezels.

Zwaarlijvigheid, een zittende levensstijl, te weinig lichaamsbeweging en zwangerschap zijn allemaal risicofactoren voor het krijgen van aambeien.

Aambeien komen vaker voor in sommige families en er is een deels genetische voorbeschiktheid.

Ouderdom speelt een belangrijke rol, hoe ouder men wordt, hoe groter de kans op het krijgen van aambeien. De reden is waarschijnlijk dat de ondersteunende bindweefsels verzwakken.

Soorten Aambeien

Men onderscheidt 2 soorten aambeien: inwendige en uitwendige. De inwendige aambei bevindt zich boven de sluitspier onder het slijmvlies van het anale kanaal. De uitwendige aambei bevindt zich rond de anale opening.

Beide types kunnen gelijktijdig voorkomen.